Yağlı karaciğer hastalığını geri döndürmek için ipuçları
Yağlı karaciğer hastalığı alkol almayanlarda da görülebilen bir hastalık. Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, ülkemizde her 3 kişiden birinde alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı olduğu tahmin edildiğine dikkat çekiyor. Peki bu hastalığın tedavisi mümkün mü? Erken teşhis ve tedavi önemini vurgulayan Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, bu yazıda önemli ipuçları veriyor.
Yağlı karaciğer hastalığı hem kadınları hem de erkekleri tehdit eden bir hastalık. Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olarak adlandırılan bu hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı, anlamlı miktarda alkol kullanımı olmaksızın (kadında günlük 20 gr, erkekte 30 gram) karaciğerde görüntüleme veya biyopsi ile gösterilen anormal yağ birikimi ile karakterize bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık basit yağlanma şeklinde başlayıp steatohepatit, fibrozis, siroz ve hepatosellüler kansere ilerleyebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir.”
Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal’ın yağlı karaciğer hastalığını geri döndürmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için verdiği bazı önemli ipuçları ise şöyle:
- Kilo vermeyi hedefleyin. Bu amaçla doymuş yağlardan ve fruktoz gibi basit şekerlerden uzak durun. Sağlıklı yağlardan (omega 3 ve doymamış yağlar) ve bitkisel gıdalardan oluşan, işlenmiş gıdalar içermeyen bir diyet uygulayın.
- Enerji içeriği yüksek yiyecek, işlenmiş et, paketli gıdalar ve tatlandırılmış içeceklerden uzak durun.
- Alkol ve sigara kullanmayın.
- Altta yatan kronik hastalıklarınıza göre haftada 3-4 gün, toplamda en az 150 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Bu amaçla aerobik egzersizleri (tempolu yürüyüş, koşma, bisiklet, dans) anaerobik güçlendirme egzersizleri ile birleştirin.
- Yapılan araştırmalara göre, kafein, karaciğer yağlanmasına iyi geliyor. Günde 3 fincan ve üzerinde kahve tüketilebilir.
- Yağlı karaciğer hastalığınızın aşamasını belirlemek için uzman hekimlere başvurun. Bu aşamada karaciğer testlerinin, lipid düzeylerinin ve glukoz değerlerinin ölçümü, bazı skorların hesaplanması, ultrasonografi ve gerekirse karaciğer sertliğini ölçen elastografi denilen özel ultrasonografik değerlendirmeler yapılması uygun olacaktır.
- Eşlik eden kardiyovasküler hastalıkların, böbrek hastalıklarının ve diğer karaciğer hastalıklarının belirlenmesi ayrıca önem arz etmektedir.
- Seçilmiş hastalarda bahsedilen önlemlerin yanı sıra insülin duyarlılığını arttıran ilaçların, lipid düşürücü ilaçların ve vitamin tedavilerinin başlanması önerilebilir.
Akademik Gastroenteroloji hekimleri arasında yer alan ve çalışmalarını Ankara’da sürdüren Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, her hastalıkta olduğu gibi yağlı karaciğer hastalığında da erken teşhisin önemine dikkat çekerken kontrollerin de aksatılmaması gerektiğini vurguladı.